INTRO

Mai s’ha plantejat si el seu sabó renta bé les mans abans de cada àpat? Creu que només rentar-se-les amb sabó es suficient per eliminar la gran majoria dels bacteris? Que el sabó produeixi més o menys escuma indica que elimina més bacteris? Totes les pastes de dents són eficaces al eliminar bacteris bucals? Té relació el preu i la publicitat que se li dóna a un producte amb l’eficàcia que s’obté? En cas de ferides, l’aigua oxigenada és bona solució? Quins efectes provoca?
La presència de microbiota bacteriana en el cos té una importància variable segons l’espai en què es trobin, des d’oportunistes (com els que es troben a la pell) fins aquells amb funció de reabsorció de nutrients (com els de la flora bacteriana de l’intestí prim). D’altra banda, no li donem massa importància al tipus de raspall de dents que comprem, o el dentifrici que fem servir per a la nostra higiene bucal. Però el cert és que cada tipus ens ofereix una diferent manera de rentar-nos les dents i eliminar els bacteris de la nostra boca. Finalment,  existeixen diferents mecanismes de protecció contra infeccions bacterianes, tant externes com internes; és el cas de l’aigua oxigenada, amb la propietat de trencar les membranes cel·lulars per la seva capacitat d’oxidació dels seus components.
La motivació per fer aquest treball va sortir de la curiositat de saber què fan tota aquesta diversitat bacteriana, centrada en aquest tres aspectes comentats anteriorment, donat que sembla, a priori, d’actuació molt diferent.
La bibliografia consultada ha permès trobar molta informació sobre aquestes tres situacions on els bacteris hi actuen, però no tant en relació amb les possibles causes del perquè es troben en un determinat lloc o en un altre, si és una qüestió de característiques de l’hàbitat o d’altres paràmetres no trobats.
És per això que els objectius del treball són els següents:
  • Investigar la diversitat bacteriana de la zona dèrmica de la mà, zona bucal i aixelles, i intentar diferenciar bacteris i fongs. D’altra banda, classificar els bacteris gram positiu i gram negatiu de cada zona estudiada.
  • Analitzar la quantitat a nivell de superfície ocupada per fongs o bacteris.
  • Estudiar l’efecte antimicrobià dels diferents productes relacionats amb cada zona estudiada: sabons pel que fa les mans, pastes de dents i elixirs bucals per la zona bucal, i desodorants per les aixelles. Tot comparant-los entre marques blanques i pròpies, així com la relació entre el preu i la publicitat que es dona de cada producte en relació amb aquest possible efecte.
  • Valorar l’acció oxidativa sobre formes bacterianes de l’aigua oxigenada, com una mostra de cura de ferides que té aquest producte químic.
  • Investigar els coneixements sociològics de les persones sobre els hàbits que tenen i els productes higiènics que utilitzen i, comparar-los amb les idees dels especialistes d’aquest tema.
En relació amb els diferents objectius enunciats anteriorment, les hipòtesis inicials per a cada un d’ells, són:
  • La presència de flora bacteriana i/o fúngica a la mà dependrà del tipus de feina o de contactes que té aquesta part del cos en el dia a dia. D’altra banda, també variarà segons la part de la mà estudiada. Pel que respecta a la higiene, la presència de sabó disminuirà la població bacteriana (estudiada segons presència o absència de colònies), encara que aquest efecte variarà segons si és sabó líquid o sòlid, així com del preu del mateix.
  • La diversitat dels microorganismes serà diferent segons la zona del cos.
  • L’ús dels productes higiènics farà disminuir la quantitat de bacteris de les zones estudiades però no arribarà a eliminar-los del tot. Hi ha marques més barates que funcionaran millor que altres de més cares.
  • L’aigua oxigenada té diferents característiques que aporten l’eliminació d’infeccions provocades per determinats bacteris. Gràcies a les seves propietats, es pot obtenir una bona desinfecció.
  • La concepció de les persones respecte als hàbits seguits i els productes higiènics no serà la mateixa que la de gent especialitzada en les zones estudiades.
Finalment, per facilitar la lectura del treball, aquest està dividit en dos grans blocs que són els següents:
  • Bloc teòric: és la informació del projecte. Es treballaran cinc aspectes: la flora vital humana, la seva distribució i les funcions que realitza, també la importància que tenen els bacteris i la tinció Gram com a eina per conèixer les seves seves caracterísitques. Així com la flora i el cos humà centrant-nos especialment en la zona dèrmica i bucal i altres zones amb microbiota. La higiene personal i els hàbits més rendibles per eliminar el major rang de microorganismes. Les caractrístiques de l’aigua oxigenada actuant com a producte desinfectant. Finalment, un estudi sobre la visió periodística dels productes higiènics i la publicitat que s’els dona.
  • Bloc experimental: consta de cinc estudis. El primer, és un anàlisi la biodiversitat de la microbtota de les mans, la boca i aixelles. Separant els fongs i els bacteris i intentar identificar com a mínim els gèneres. El segon és observar, amb les mostres del primer estudi, la quantitat a nivell de superfície ocupada per fongs o bacteris, i això ens donarà el grau d’importància d’aquests microorganismes segons a la zona on es troben. El tercer, un estudi d’higiene, amb l’ús de sabó i aigua i observar que passa amb les colònies ja classificades a l’estudi anterior. Per analitzar la microbiota bucal i de les aixelles, farem el mateix procediment però utilitzant pasta de dents, en el primer cas, i desodorants en el segon cas. El quart, és un anàlisi dels efectes de l’aigua oxigenada com a eina de cura utilitzant colònies pures. El cinquè consta d’un estudi sociològic, mitjançant enquestes, per saber la visió quotidiana de les persones sobre productes higiènics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada